Gdzie barszcz i kapusta, tam chata nie pusta — warsztaty kuchni chłopskiej na dziedzińcu biblioteki

2 min czytania
Gdzie barszcz i kapusta, tam chata nie pusta — warsztaty kuchni chłopskiej na dziedzińcu biblioteki

Na bibliotecznym dziedzińcu znów zrobi się wiejsko i pachnąco — pachnąć będzie chleb z pieca, kapusta i barszcz wiejski. Elkamera zaprasza mieszkańców Elbląga na warsztaty, które łączą smak, historię i literackie inspiracje Reymonta.

  • Biblioteczny dziedziniec zamieni się w wiejską zagrodę podczas warsztatów kuchni chłopskiej
  • Edukatorzy pokażą, jak gotowano za czasów Reymonta i co z tego zostało do dziś

Biblioteczny dziedziniec zamieni się w wiejską zagrodę podczas warsztatów kuchni chłopskiej

W sobotę 25 października, w godzinach 12:00–15:00, na otwartym dziedzińcu Biblioteki odbędzie się pokaz i wspólne przygotowywanie potraw inspirowanych wiejską kuchnią z kart „Chłopów”. Edukatorzy z Towarzystwa Naukowego Pruthenia pokażą, jak z prostych, naturalnych składników powstawały pierogi Jagusi, barszcz wiejski, kapusta z grochem oraz chleb na zakwasie. To będzie nie tylko kulinarna lekcja, lecz także sposób na poznanie obyczajów sprzed ponad stu lat. 🙂

Edukatorzy pokażą, jak gotowano za czasów Reymonta i co z tego zostało do dziś

W ramach projektu „Reymont bez barier” (dofinansowanego przez Fundację ORLEN – Kulturalny ORLEN) uczestnicy będą mogli obserwować wypiek chleba w bibliotecznym piecu i spróbować potraw przygotowywanych na miejscu. Wydarzenie ma charakter rodzinny i otwarty — biblioteka zachęca dorosłych, dzieci i całe rodziny do wspólnego gotowania i smakowania.

“Zapraszamy na wyjątkową, pełną smaków i zapachów podróż do świata Reymontowskich „Chłopów”” — Izabela Drozdowska, Dział Edukacji Kulturalnej Elkamera

Wstęp wolny. Wstęp wolny. Szczegółowe informacje i kontakt: Dział Edukacji Kulturalnej Elkamera, tel. (55) 625 60 32, [email protected]. Dział Edukacji Kulturalnej Elkamera, tel. (55) 625 60 32, [email protected].

na podstawie: Biblioteka Elbląg.

Autor: krystian