Asafetyda – czym jest i gdzie jej używać?

Kraje wschodu znane są ze swych przypraw. Europejczycy latami próbowali się dostać do Indii poprzez drogę morską w celu ułatwienia handlu między innymi przyprawami. Dostępne tam przyprawy są wręcz niemożliwe do wytworzenia w Europie. Jedna z takich przypraw to między innymi asafetyda. Czym jest ta egzotycznie brzmiąca przyprawa?

Asafetyda – śmierdząca guma?

Asafetyda jest gumożywicą, którą otrzymuje się z korzeni oraz kłączy zapaliczki cuchnącej. Roślina ta ma swój bardzo charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Dlatego asafetydę w Polsce nazywa się często smrodzieńcem lub nawet czarcim łajnem. W języku angielskim przyjęła się za to nazwa stinking gum, co po polsku oznacza śmierdzącą gumę. Asafetydę produkuje się w Indiach i w tamtym kraju jest bardzo często używana. Asafetydę znajdziemy w masali, czyli mieszance przypraw, które są używane w wielu daniach kuchnii indyjskiej. Jest ona również zamiennikiem dla cebuli i czosnku wśród osób, które nie mogą spożywać tych warzyw ze względu na swą religię. Na Starym Kontynencie za to przyprawa ta znalazła zastosowanie w kuchni wegetariańskiej. Gdy potrzebna nam asafetyda sklep internetowy to najlepsze jej źródło.

Przyprawy to nie jedyna rzecz, która przywędrowała ze wschodu. Na wyspie Tajwan dość niedawno bo w latach 80. XX wieku powstała bowiem bardzo dziś popularna bubble tea. Jest to rodzaj herbaty ze specjalnymi kulkami. W zależności od dodatków bubble tea kcal może zawierać od 100 do nawet 700 kilokalorii. Po więcej ciekawostek i informacji tego typu można udać się na portal http://fit4u.com.pl/.