Przeciwutleniacze zwane antyoksydantami skąd ich zdrowy wpływ na nasze zdrowie?

3 min czytania
Przeciwutleniacze zwane antyoksydantami  skąd ich zdrowy wpływ na nasze zdrowie?

Antyoksydanty doskonale sprawdzają się w roli naturalnego wroga wolnych rodników. Skutecznie je neutralizują oraz hamują ich działanie. Spotkamy dwa typy przeciwutleniaczy, a mianowicie te egzogenne i endogenne. Egzogenne to nic innego jak enzymy, które wytwarza nasz organizm, natomiast endogenne możemy pozyskać z pożywienia, szczególnie z owoców i warzyw.

Dzięki wielu badaniom naukowym i eksperymentom, udało się potwierdzić fakt, że antyoksydanty , które trafiają do naszego organizmu, w znaczny sposób przyczyniają się do redukcji stresu oksydacyjnego, co jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób z nim związanych. Co więcej, jeśli regularnie spożywamy owoce i warzywa, które są bardzo bogate w ** przeciwutleniacze **zdecydowanie maleje też szansa na przedwczesną śmierć.

Szalenie istotne dla każdego sportowca

Wszyscy sportowcy, którzy trudzą się w wytrzymałościowych dyscyplinach, odniosą wiele korzyści, jeśli do swojego organizmu będą regularnie dostarczać antyoksydanty. Bardzo intensywny kolor warzyw i owoców świadczy o tym, że znajduje się w nich mnóstwo naturalnych antyoksydantów. Są to m.in. wiśnie, które bogate są antocyjany o silnym działaniu przeciwzapalnym.

Jeżeli mamy jakiekolwiek problemy, które dotyczą naszych stawów, rozwiązaniem będą wiśnie bądź sok wiśniowy. Dowiedziono, że jedzenie wiśni bezpośrednio wpływa na to, że biegacze podczas maratonów mogą osiągać lepsze wyniki. Kilkudniowy eksperyment pokazał też, że u sportowców, którzy jedli wiśnie, nie odnotowano wieli uszkodzeń mięśni, ani też stanów zapalnych. Co więcej wszyscy, którzy otrzymywali placebo, wyniki pod tym względem mieli o wiele gorsze. Przeciwutleniacze w żywności pozwalają mięśniom na szybką regenerację.

W pomidorach moc!

Faktem jest, że pomidory bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Tak jak w wypadku soku z wiśni, pomidorowy jest również bogaty w antyoksydanty, a w głównej mierze w beta-karoten oraz likopen. Co ciekawe, sok pomidorowy ma mocniejsze działanie, niżeli same pomidory. Pozwala on też bardzo mocno zredukować stres oksydacyjny, szczególnie kiedy jesteśmy po ciężkim treningu.

Niegdyś odbył się pewien eksperyment, a biorący udział w nim sportowcy zamienili izotoniczne napoje na zwykły sok z pomidorów. Był on podawany im w czasie treningu, a także zaraz po nim. Dwa miesiące badań pokazały, że liczba uszkodzeń mięśni i stanów zapalnych uległa sporemu zmniejszeniu.

Zrezygnujmy z tabletek

Podczas treningu, w naszym organizmie powstaję wolne rodniki wywołujące zmęczenie oraz uszkodzenia tkanek mięśniowych. To sprawia także, że nasze ciało zostaje pobudzone do obrony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W związku z tym, mięśnie uodparniają się na nie. Suplementy zawierające antyoksydanty, będą hamować ten proces. Co więcej, zażywanie tego typu suplementów przyniesie nam o wiele więcej szkody, niż korzyści.

Kilka faktów o przeciwutleniaczach

Dziesiątki badań i eksperymentów pozwoliło wywnioskować, że znane nam wszystkim przeciwutleniacze, są tak naprawdę toksynami, które bezpośrednio sprawiają, że smak roślin jest gorzki lub też kwaśny.

Ponadto, w momencie gdy rośliny jeszcze przechodzą fazę wrastania, obecnie w nich antyoksydanty chronią je przed działaniem szkodników. Przeciwutleniacze, które są w naszych organizmach, mogą wywoływać małe reakcje stresowe. Jest to czas, w którym ciało powinno przyswoić sobie ten bodziec oraz przygotować się na negatywny wpływ wolnych rodników. Można z nimi bardzo skutecznie walczyć, a wystarczy, że nasza dieta będzie zawierać sporo produktów, które bogate są w antyoksydanty.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

elblagonline_kf