UM Elbląg: Staż w restauracji nagrodą dla uczniów ZSG
W dniach 26 listopada - 2 grudnia 2018r. dwóch uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych odbywało staż w Restauracji Babinicz w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie Zdrój.
Restauracja Babinicz została wyróżniona już trzykrotnie w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau; na rok 2015, 2016 oraz 2017. Trafiają do niego najlepsze restauracje wykające się kulinarną kreatywnością, nowatorskim podejściem do smaku i unikalną atmosferą.
Staż był nagrodą za udział w V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Literacka Kuchnia”, który odbył się 23 października 2018r. w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Gdańsku. Przypominamy, że uczniowie naszej szkoły przygotowali dania na podstawie książki Clive Staples Lewis Opowieści z Narnii”.
Maciej i Karol wykonali następujące potrawy:
- zakąskę - Comber z sarny w pudrze ziół z konfiturą z jarzębiny i brzoskwini z owocami rokitnika, kurkami w pianie z palonego masła, marchewkami karmelizowanymi w miodzie oraz owsianym chipsem
- deser - “Ptasie mleczko”.
Karol i Maciej, uczniowie klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych, uczyli się w tym wyjątkowym miejscu różnych metod przyrządzania dziczyzny oraz dodatków, z którymi się te dania podaje. Zgodnie stwierdzili, że poznali prawdziwą pracę w restauracji od kuchni, a co najważniejsze rozwinęli swoje umiejętności gastronomiczne i nabyli nowych doświadczeń.
Urząd Miejski w Elblągu, https://www.elblag.pl/, elblag.eu/index.php/edukacja/12864-staz-w-restauracji-nagroda-dla-uczniow-zsg
Autor: krystian