Powiat Elbląg: Środa z Profilaktyką Świadomy konsument. Bezpieczne przygotowywanie potraw

1 min czytania

Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała.

Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw.

  • § 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu.
  • § Najlepiej spożyć przed…” dotyczy jakości żywności. Jeśli zachowasz właściwe warunki przechowywania, po wskazanej dacie żywność może mieć inne walory smakowe i konsystencję. Ale nie musisz jej wyrzucać, gdy tylko minął ten termin!
  • § Należy spożyć do…” dotyczy bezpieczeństwa żywności. Po upływie wskazanej daty żywność jest nieprzydatna do spożycia. Może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Zachęcamy do zgłębienia tematu poprzez broszurę oraz film na youtubie: Środa z profilaktyką - filmy




Zobacz załączoną galerię online na:
powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/8087-sroda-z-profilaktyka-swiadomy-konsument-bezpieczne-przygotowywanie-potraw# sigProIdadaec1e657

Starostwo Powiatowe w Elblągu, powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/8087-sroda-z-profilaktyka-swiadomy-konsument-bezpieczne-przygotowywanie-potraw

Autor: krystian