Powiat Elbląg: Środa z Profilaktyką Świadomy konsument. Bezpieczne przygotowywanie potraw
Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała.
Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw.
- § 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu.
- § Najlepiej spożyć przed…” dotyczy jakości żywności. Jeśli zachowasz właściwe warunki przechowywania, po wskazanej dacie żywność może mieć inne walory smakowe i konsystencję. Ale nie musisz jej wyrzucać, gdy tylko minął ten termin!
- § Należy spożyć do…” dotyczy bezpieczeństwa żywności. Po upływie wskazanej daty żywność jest nieprzydatna do spożycia. Może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.
Zachęcamy do zgłębienia tematu poprzez broszurę oraz film na youtubie: Środa z profilaktyką - filmy
Zobacz załączoną galerię online na:
powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/8087-sroda-z-profilaktyka-swiadomy-konsument-bezpieczne-przygotowywanie-potraw# sigProIdadaec1e657
Starostwo Powiatowe w Elblągu, powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/8087-sroda-z-profilaktyka-swiadomy-konsument-bezpieczne-przygotowywanie-potraw
Autor: krystian