Zdrowe jedzenie absolutnie nie musi być nudne! A już na pewno, jeśli przestrzegamy kilku prostych zasad. Gotowane warzywa czy ryż na parze nie są ulubionymi potrawami, a już zdecydowanie, jeżeli przez kilka tygodni prawie codziennie jemy to samo. Jednak, kiedy już znajdziemy odpowiednią kombinację potraw i poznamy sposoby, które urozmaicą nasze potrawy, utrzymanie diety będzie znacznie prostsze. Przedstawiamy kilka łatwych sposobów, aby zdrowe potrawy były smaczniejsze i bardziej apetyczne.

przyprawy w diecie

Jak przygotowywać potrawy, aby dieta była mniej monotonna?

Dodawanie oleju i przypraw do warzyw i mięsa sprawia, że będziemy doświadczać znacznie więcej radości z jedzenia. Możemy np. skropić świeże brokuły oliwą z oliwek, solą i pieprzem i piec w piekarniku przez 40 minut. Jeżeli chodzi o przygotowywanie warzyw, możemy próbować różne sposoby ich przygotowania, np. włożyć na krótko do osolonej wrzącej wody, a następnie ostudzić w lodowatej wodzie, natomiast niektóre warzywa, na przykład cebulę, można po prostu zalać wrzącą wodą. Czasem nawet sposób krojenia warzyw wpływa bezpośrednio na smak potrawy. Podobnie można eksperymentować z cebulą i czosnkiem: powolne smażenie pomoże dodać niezwykłej słodyczy tym znajomym składnikom. Czasem pomocą w zachęceniu się do spożycia potrawy jest zaznajomienie się z właściwościami poszczególnych produktów – jeśli jesteśmy bardzo zmotywowani i zdrowe odżywianie jest naprawdę ważne, jeśli dowiemy się, ile witamin znajduje się w nielubianym produkcie, zjedzenie go będzie znacznie łatwiejsze.

Inne sposoby, aby dieta stała się skuteczniejsza

Czasem dlatego, aby dieta była łatwiejsza w utrzymaniu, możemy używać mniejszych talerzy. W tym celu możemy sięgnąć po talerze, które mogą pomieścić nie więcej niż 200-300 g jedzenia. Dobrym pomysłem jest również samodzielne przygotowywanie posiłków w taki sposób, aby towarzyszył nam przy tym dobry nastrój. Spożywając posiłek, nie warto się śpieszyć – organizm potrzebuje co najmniej 20 minut, zanim mózg otrzyma sygnał z pełnego żołądka. Możemy dokładnie i powoli żuć jedzenie, przeżuwając małe porcje przez ten czas. Czasem głównym powodem, dlaczego nasza dieta wydaje się monotonna, jest to, że spożywamy zbyt mało zielonych warzyw. Pietruszka, szpinak, bazylia, sałata, zielona cebula o koper dostarczą organizmowi witamin i poprawią smak spożywanych potraw. Są przy tym bardzo nisko kaloryczne, co sprawia, że mogą być dodatkiem do praktycznie każdej potrawy. Innym rozwiązaniem problemu z monotonnością diety jest dieta pudełkowa, którą oferuje catering dietetyczny Elbląg.