Sushi - nietuzinkowe danie kuchni japońskiej

Sushi jest jedna z najbardziej znanych potraw, należącej do kuchni japońskiej. Obok innych popularnych przysmaków, również i ta receptura powstała całkiem przypadkowo, ale smak i kunszt dania rozkochał w sobie nie tylko Japończyków, ale cały świat. Podstawą sushi jest dobrej jakości ryż, natomiast dodatki zależą od gustu osoby, która będzie je konsumowała. Co warto wiedzieć na temat sushi?

Co to jest sushi?

Sushi większości osób kojarzy się z surową rybą, ale cała kompozycja dania opiera się na ryżu. Pozostałe elementy są jedynie dodatkiem, który można komponować wedle uznania. Słowo "sushi" oznacza kwaśny ryż. Nazwa związana jest ze sposobem przygotowania go do potrawy poprzez odpowiednie doprawienie go octem ryżowym.

Klasyczne sushi jest daniem podawanym na surowo, które składa się z surowego mięsa ryby lub owoców morza oraz zakwaszonego ryżu. Podstawowa wersja może zawierać również dodatki, jak algi morskie lub wasabi, czyli ostry chrzan. Wraz z rozwojem kulinarnym i popularyzacja specjału w innych krajach zmieniały się dodatki. To z kolei doprowadziło do powstania wielu rodzajów sushi.

Rodzaje sushi

Obecnie, restauracje oraz sushi masterzy oferują różne rodzaje sushi. Ich podstawą cały czas jest ryż, natomiast zmieniają się dodatki oraz sosy. Jakie są rodzaje sushi?

  • Nigiri - tradycyjne sushi, które składa się z marynowanego ryżu podanego w kształcie kulki z ułożoną na wierzchu surową rybą lub awokado. Dopełnieniem jest odrobina ostrego wasabi na ryżu.
  • Hosomaki - składa się z odrobiny ryżu i dodatku, takiego jak surowa ryba lub warzywo - najczęściej ogórek. Całość zawinięta jest w cienką rolke i podawana w kawałkach.
  • Futomaki - to popularny rodzaj sushi, który oprócz ryżu, zawiera cztery dodatki, najczęściej ryby i owoce morza oraz warzywa. Całość posiada formę grubej rolki, która podawana jest w pokrojonych porcjach.
  • Uramaki - charakteryzuje je odwrotna kolejność dodawania składników. Ryż jest warstwą wierzchnią, natomiast w środku znajdują się prasowane algi morskie. Całość często podawana jest po posypaniu ziarnami sezamu.
  • Kaburamaki - konstruowane jest tak samo jak uramaki, ale dodatkowo na ryżu ułożone są kawałki ryby lub warzywa.
  • Oyakomaki - to nietypowy rodzaj sushi. Składa się z ryżu uformowanego na kształt kulki, który owinięty jest surową rybą z dodatkiem, na przykład jajkiem przepiórczym.
  • Date - to sushi, które zawijane jest w olet japoński. Jego wnętrze wypełnione jest ryżem, rybą oraz warzywami.
  • Sashimi - to sushi podawane całkowicie bez obecności ryżu. Składa się wyłącznie z surowej ryby i warzywnych dodatków. Całość najczęściej przed zjedzeniem moczona jest w sosie sojowym.
  • Wszystkie wyżej wymienione rodzaje sushi możemy znaleźć w warszawskiej restauracji Gold Sushi

Sushi, zgodnie z tradycją powinno być zjadane za pomocą pałeczek. Pałeczki najczęściej wykonywane są z drewna, natomiast obecnie można znaleźć wielorazowe, metalowe patyczki.

Sushi jest potrawą z klasą i tradycją, mimo swojej prostej formy. Charakteryzuje je niepowtarzalny smak. Mnogość rodzajów sprawia, że każdy możne znaleźć idealną opcję dla siebie.