Mimo nagłego wyhamowania spowodowanego pandemią, Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku nie daje się zatrzymać i kontynuuje realizację dwóch projektów Erasmus+ - „W poszukiwaniu smaków Europy” oraz „Nowe umiejętności = nowe możliwości”.

Kiedy tylko wszystko wróci do normy, 32 uczniów z ZSEiT wyruszy do Malagi oraz Rimini na zaplanowane w tym roku dwutygodniowe staże w firmach branży gastronomicznej, ekonomicznej oraz agrobiznesu w ramach projektów finansowanych przez Unię Europejską.

Pełni nadziei uczniowie przygotowują się do wyjazdu i jak tylko włoscy i hiszpańscy partnerzy dadzą zielone światło, wyruszą w drogę. Warsztaty w ramach hiszpańskiego projektu są zrealizowane, natomiast najnowszy projekt do Włoch wszedł w fazę pełnej realizacji. Dlatego 9 marca 2021 r. rozpoczęły się warsztaty języka włoskiego oraz wiedzy o włoskiej kulturze i włoskich zwyczajach.

Cała 20-osobowa grupa młodzieży klas drugich kształcąca się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik agrobiznesu i technik ekonomista będzie uczestniczyć w 25 godzinach warsztatów ogólnego języka włoskiego, a następnie rozpocznie zajęcia języka specjalistycznego w mniejszych grupach z podziałem na branżę gastronomiczną, ekonomiczną oraz agrobiznesu. Zajęcia prowadzi pani Justyna Dolega, która już wspierała szkołę we wcześniejszych projektach i wśród uczniów zbiera same pochlebne opinie. Oto niektóre z nich:

„Bardzo miła Pani, aż chce się słuchać i umie zainteresować tym, co robi”- Amelia,

„Bardzo ciekawe i nowe doświadczenia, a Pani bardzo miła”- Paulina,

„Lekcje bardzo fajne, miła Pani, jak nie rozumiemy, to spokojnie tłumaczy, nie ma nic na siłę . Każdy ma możliwość wypowiedzenia się, co też jest dobrą sprawą” - Ola oraz… wisienka na torcie: „Signora molto simpatica” - komentarz Kamili.

Najbliższe miesiące oczekiwania upłyną pod znakiem włoskich podróży, na razie palcem po mapie ..., ale potem już nic nie powstrzyma uczestników projektu.

Udział w projekcie jest w całości realizowany ze środków unijnych, uczestnicy nie pokrywają żadnych kosztów związanych z wyjazdem, przelotem ani wyżywieniem, a co więcej - otrzymują również drobne kieszonkowe.

Info ZSEiT: Aneta Wołosz