zsg

26 marca br. już po raz kolejny odbył się konkurs kulinarny zorganizowany w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu we współpracy z Bankiem Żywności pod hasłem "Jak dobrze wykorzystać żywność?”.

Głównym surowcem, który mieli wykorzystać uczestnicy było jajo. W jury konkursu zasiedli: Teresa Bocheńska - prezes Banku Żywności w Elblągu, Maria Dobosz - dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, Aleksandra Damentko i Marta Czapnik - przedstawicielki Federacji Banków Żywności w Polsce, Aleksandra Piankowska-Flizik - przedstawiciel Banku Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu.

Uczestnicy zaskoczyli jury swoimi pomysłami i kreatywnością wykorzystując jajo do przygotowania następujących potraw konkursowych:

  • Agata Zyra - Jaja po szkocku
  • Agnieszka Byczyńska- Jajko - misz masz
  • Mateusz Ciosek - Perduty holenderskie w buraczanym towarzystwie
  • Joanna Kempińska - Torcik z kremem tiramisu, musem malinowo - miętowym i delikatnym kremem lemon curd
  • Paweł Dynowiec - Smażone jajka faszerowane
  • Krzysztof Zielke - Wielkanocny pasztet jajeczny
  • Maciej Kisłowski - Naleśniki jajeczne
  • Paulina Antoniewicz - Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem
  • Maciej Zalewski - Mus czekoladowy z maślanym ciastkiem, powidłami śliwkowymi i bezą włoską
  • Karol Pawłowski - Baba wielkanocna w dwóch odsłonach
  • Wiktoria Literska- świąteczny torcik Wiktorii
  • Aleksandra Grigorian - Jaja zapiekane po wiejsku z sosem ćwikłowym
  • Nikola Adamowska- Czekoladowe marzenie
  • Szymon Korzec - Kotleciki z jaj

Jury nie miało łatwego zadania, by wybrać najlepszą potrawę, a po burzliwych obradach na podium stanęli:
I miejsce Maciej Zalewski
II miejsce Paulina Antoniewicz
III miejsce Nikola Adamowska.
Dodatkowo wyróżniono: Agnieszkę Byczyńską, Aleksandrę Grigorian i Wiktorię Literską.
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i zapraszamy do udziału w następnej edycji.                           

Organizatorzy: Barbara Bukowska i Marzena Szczech (ZSG), Bank Żywności      

zsg

zsg - zsg